Päivän aiheenamme: Millainen on hyvä blogi?

Kuten jo aiemmin täällä on tullut rakkaiden ryhmätoverien kanssa todettua, on iso osa blogeista aikamoista liibalaabaa. Itseäni eniten pänniviä juttuja blogeissa on kirjoittajan itsekeskeisyys, julkiset päiväkirjat, tuotteiden mainostaminen ja valmistajien lipominen, brassailu, tyhjänpäiväisyys, liialliset kielioppivirheet, turhanpäiväiset mainokset (etenkin pop-upit), päivittäinen kirjoittaminen vaikka asiaa ei ole, liika vakavuus, ylipitkät kirjoitetukset sekä liian suuret kuvat sekä kuvien liika lisäily ylipäätään.

Ai mitenniin olen ronkeli? (Enkä muuten sitten todellakaan väitä, ettenkö itse syyllistyisi jatkuvasti ainakin neljään noista.)

Tässä pari juttua joita Sivuston suunnittelun kurssilla painotettiin ja pari, joita itse pidän tärkeinä:

1. Säännöllinen päivittäminen. Jos sisältö on laadukasta, voi blogia päivittää vaikka joka päivä. Jos ei, mielestäni mieluummin pari kertaa viikossa niin, että blogiin saa jotain sisältöäkin.

2. Kohdeyleisön päättäminen. Pahinta, jos alkaa kirjoittamaan koko maailmalle. Kiviäkin kiinnostaa, jos blogissa ei ole näkyvissä minkäänlaista teemaa. Ns. lifestyleblogit sortuvat mielestäni usein tähän. Ei muuten kiinnosta, että minkä merkkinen imuri teikäläisellä on - "ja huomenna leivon porkkanakakkua".

3. Persoonallisuus. Blogi erottuu vain, jos kirjoittaja kirjoittaa persoonallista ja värikästä tekstiä. Virkakielen ja kasvottomuuden välttäminen on plussaa, vaikka kyse olisi organisaation virallisesta blogista - kunhan homma pysyy hankassa ja asialinjalla.

4. Vuorovaikutteisuus. Blogi on vuorovaikutusta lukijoiden kanssa. Palautteen pyytäminen, muiden blogien kommentoiminen, ajatusten vaihto ja kommenttien moderointi on ikäänkuin osa homman juonta. Aktiivisuus kannattaa.

5. Markkinointi. Jos siitä ei kenellekään kerro, ei siitä kukaan tiedä. Eli kunnon markkinointia peliin, sekä linkitystä muihin sosiaalisiin medioihin. (Fb, LinkED, Twitter yms.) Se tyrkyttäminen tosin kannattaa unohtaa saman tien.

Ja näillä mennää, hops. Ainakin toivottavasti.